Mesna zajednica Palić
srpski | magyar | English Danas je 16. 7. 2019, utorak.
   VESTI MESNA ZAJEDNICA PALIĆKE ULICE DEŠAVANJA GALERIJA SLIKA   

VESTI

Na Paliću se nazire novi sektorski centar

[03.03.2016. 09:32]
Marta Dobo, predsednica Skupštine Mesne zajednice Palić
Na Paliću se nazire novi sektorski centar
02.03.2016.

Podmlađeno rukovodstvo na Paliću traži način da programi ne budu samo „revija želja“ nego i da se ostvare u interesu građana. Naselje je podeljeno na stambeni i turistički deo u ingerenciji preduzeća „Park Palić“. Za izgradnju Doma kulture obezbeđeni su projekti i početna sredstva od preko 75 miliona dinara. Putevi, biciklistička staza, bolje održavanje zelenila – neki su od prioriteta u ovoj godini


Marta Dobo, predsednica Skupštine MZ Palić

3571_1.jpg

U rukovodstvu Mesne zajednice na Paliću, u ovom mandatu, došlo je do kadrovskog pomeranja – dosadašnja potpredsednica Skupštine Marta Dobo dobila je mesto predsednice, a organizaciono više tekućih poslova preuzeo je dugogodišnji sekretar mesne zajednice Tibor Bognar, kojem se najviše građani obraćaju kada imaju neke probleme ili kada žele da zakažu razgovor sa nekim od rukovodilaca u Skupštini ili Savetu.

„Radimo volonterski, u korist građana i iz osećanja odgovornosti prema zajednici posao za koji nismo plaćeni, izuzev sekretara, koji je stari Palićanin i koji je upućen u sve probleme na Paliću. Imamo dosta mladu ekipu i zato sam prihvatila da budem predsednica, jer ako ne radimo ništa za sebe, onda ne možemo da očekujemo da će drugi uraditi nešto za nas. Ovakav optimistički pristup će, nadamo se, rezultirati uspehom u ovom mandatu“, kaže novoizabrana predsednica Marta Dobo.

Sadašnje rukovodstvo ima kontinuitet sa prethodnim, kao i želju i elan da istraje na realizaciji pojedinih programa, od kojih su neki delom ili u potpunosti ostvareni u prošlom mandatu, a drugi su se ponovo našli na listi prioriteta.

„Palić je dosta velika mesna zajednica, ima oko 7000 stanovnika i mi svake godine našu „reviju želja“ upućujemo Gradu i Direkciji za izgradnju grada kao i svim komunalnim preduzećima u vezi onog što se odnosi na njihovu delatnost. Zato kažem „revija želja“, jer znamo kako stoji gradski budžet pa očekujemo da oni naprave plan ulaganja u za svaku mesnu zajednicu, pa i Palić i obaveste nas šta možemo da očekujemo da se od naših planova sprovede u delo. U prethodnom sazivu, uspelo je da se obnovi zaštićeni deo zgrade MZ i sada imamo dosta dobre uslove za rad, takozvanu „veliku salu“, koja i nije baš nešto velika ali se u njoj odvija kulturni život, koriste je penzioneri, borci, udruženja, sportisti i drugi. Uspeh je bilo i proširenje groblja na Paliću, ali to je još uvek samo teritorijalno, jer ne postoji odgovarajuća mrtvačnica, pa je i to jedan od prioriteta za koji se zalažemo kod lokalne samouprave i „Pogrebnog“, kaže Marta Dobo.

Dom kulture, Dom zdravlja, nova pijaca

Kada ovaj plan bude ostvaren i na prostoru između Bohinjske ulice i Osnovne škole „Miroslav Antić“ budu podignuti Dom kulture, Dom zdravlja, obdanište, nova pijaca – biće to za Palić jedan sektorski centar kakav već odavno žele. Sada se već nazire bar nešto od toga

„Veliko nam je zadovoljstvo što su u gradskom budžetu za ovu godinu predviđena sredstva za početak izgradnje Doma kulture na Paliću. Projekat postoji kao i građevinska dozvola. Biće na tri nivoa i imaće 920 kvadratnih metara korisne površine. Njegova predračunska vrednost je između 75 i 80 miliona dinara i nalaziće se na prostoru oivičenom ulicama Dubrovačkom, Trgoriskom, Bohinjskom i Zelengorskom. Imamo mnogo dece ovde na Paliću koji su članovi Mađarskog kulturnoumetničkog društva „Palić“ i želimo da za njih obezbedimo prostor, kao i za svakoga ko hoće da se bavi kulturom. Mnogi imaju Dom kulture, i Šupljak i Hajdukovo, jedino mi nemamo. Očekujemo da će se raspisati javna nabavka za izvođača, a da li ćemo mi biti u ulozi investitora ili grad, ostaje da se vidi, jer kao mesna zajednica ne raspolažemo sredstvima“, kaže Marta Dobo.

Osim Doma kulture, tu treba da se nađu kao posebni objekti i Dom zdravlja, novo obdanište i nova pijaca, a kao objekat gerontološkog smeštaja uklopiće se i postojeća vila „Ankora“, u kojoj već sada nalaze svoje mesto najstariji Palićani.  Mesna zajednica ostaće na sadašnjoj lokaciji.

„Za mesnu zajednicu nismo predvideli da se preseli, da bude u sklopu Doma kulture. Ova zgrada koju imamo jeste mala ali je lepa i s obzirom da imamo jednog zaposlenog, dovoljna je za te potrebe.  Naravno, postavlja se pitanje kolike su ingerencije mesnih zajednica i da li bi trebalo da budu veće, koja je svrha njihovog postojanja, ali to je već druga tema“, kaže Marta Dobo.

Jedna od perspektiva, kao odgovor, nudi se kroz prekograničnu saradnju, koju Palić ima sa nekoliko partnerskih gradova u susednoj Mađarskoj. Da bi se ušlo u neki zajednički projekat i obezbedila sredstva iz pristupnih fondova Evropske unije, potrebna su i određena početna ulaganja.

„Možda bi to mogao da bude Dom zdravlja na Paliću, ili obdanište.  Nama je Dom zdravlja veliki problem, jer je jedna lekarka otišla u penziju a umesto nje nije došla druga, tako da sada imamo tri lekara na 11.000 zdravstvenih kartona, a trebalo bi da ih bude po zakonu pet na taj broj. Ovde dolaze pacijenti i iz Hajdukova, Bačkih vinograda, Šupljaka, Radanovca.  U dečijoj ordinaciji nemamo pedijatra, nemamo zubara, laboratorija radi dva puta nedeljno a bilo bi potrebno svakog dana da pacijenti zbog kontrole i rezultata ne bi dva puta morali da idu do grada“, kaže Marta Dobo.

Komunalni prioriteti

Palić je, međunarodnim E-5 putem, podeljen na dva dela – turistički i stambeni, a mesna zajednica brine o ovom drugom, dok se sa svojim inicijativama za realizaciju određenih programa na turističkom delu obraća preduzeću „Park Palić“.

„U pitanju je, recimo, regulisanje imovinsko-pravnih odnosa u ulicama 43., 44., 45., 46. i 47. Nova u nadležnosti „Park Palića“. Borimo se i za održavanje čistoće i zelenila i tražili smo sastanak sa predstavnicima Direkcije za izgradnju grada i Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ da se o tome dogovorimo. To se uglavnom odnosi na ulice Zelengorsku i Orban Falva kao i Trg Lasla Mađara a za taj trg od ove godine je nadležan „Palić-Ludaš“ pošto tamo ima hrastova lužnjaka pod zaštitom. Zadovoljni smo što su renovirana dečija igrališta na trgu Lasla Mađara, a još kada bi bila ograđena Tamo imamo i dva sportska terena i njih koriste građani jer su sportski centri na obali Palića zapušteni pošto imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni.  Građani za rekreaciju koriste i terene u dvorištu Osnovne škole „Miroslav Antić“, koji su isto tako otvoreni i pristupačni za sve“, kaže Marta Dobo.

Na Paliću je tokom mandata prethodnog rukovodstva uvedena kanalizacija u više ulica – delu ulice dr Luke Mardešića, Dubrovačkoj između Creske i Jasenovačke, Servo Mihalja, Vranjskoj i drugim, ali je sa time pokrivenost naselja kanalizacionom mrežom – tek pedeset odsto! Ništa bolja nije ni izgrađenost vodovodne mreže.

„Nadamo se da će obećana podrška Nemačke razvojne banke (KFW) doprineti da do kraja ovog našeg mandata sve ulice na Paliću dobiju kanalizaciju. U Planu za 2016. godinu koji smo uputili „Vodovodu i kanalizaciji“ kao naš prioritet, nalaze se Splitska Aleja, od Horgoškog puta do Železničke stanice, Bohinjska između Trogirske i Zemunske, Partizanska – deo koji još nema kanalizaciju, Nikole Tesle, preostali deo Petefi Šandora, Sutjeska, Jožefa Hegediša, prežihov Voranca i Bele Kuna. Ulični vodovod potreban je na preostalom delu Horgoškog puta od Splitske aleje do istočne petlje, u Lovačkoj od Radanovačke do Lopudske, Jožefa Atile od Danila Kiša do Lopudske, Jožefa Hegediša, Franca Lista, Prežihov Voranca i Begejskoj.  Tamo gde nema gradskog vodovoda tražili smo i dobili nekoliko viktorija-česmi, tako da građani mogu da imaju kvalitetnu vodu za piće“, kaže Marta Dobo.

Pored ostalog, za Palićane je važna i biciklistička staza u naselju na kojoj već dugo insistiraju. Ona bi trebalo da se izgradi na Horgoškom putu od ulice Prežihov Voranca do petlje autoputa i na Horgoškom putu između Zelengorske i pružnog prelaza pa do Splitske aleje, jer je to relacija koju biciklisti najčešće koriste.

Osim za Ulice Nova od 43. do 47., u Programu mesne zajednice Palić kao prioritetno pitanje istaknuto je sređivanje imovinskopravnih odnosa i pokretanje postupka proglašenja javnog interesa kod parcela koje čine ulicu i godinama se tako koriste a u katastru se još vode kao delovi privatnih poseda. Takvi problemi postoje u Partizanskoj, Nikole Tesle, Bratstva-jedinstva, Sutjeskoj i Jasenovačkoj, zbog čega na primer Bratstva-jedinstva i Nikole Tesle ne mogu da se asfaltiraju dok se ovo pitanje ne reši.

Selekcija smeća

Palić je pre više godina pokrenuo aktivnost na selekciji kućnog smeća, tako što su na više mesta bili postavljeni kontejneri za sakupljanje papira, plastike i metalne ambalaže.  Ali, akcija nije ispunila očekivanja jer su neki ove kontejnere koristili za raznovrsni otpad.

„Morali smo da ih sklonimo na ugao dr Luke Mardešića i Rogaške i između Orban Falve i Bele Bartoka, jer se bacalo svašta, od kućnog smeća do šuta. Iako smo na početku delili fl ajere, stanovnici za tako nešto nisu dovoljno podučeni, pa se sada papir i plastika mogu odneti u kontejnere u dvorištu škole, „Naše radosti“ i mesne zajednice, jer se tamo ipak malo kontroliše šta se baca“, kaže Marta Dobo.

M.Radojčin

Izvor: Subotičke Novine

Ostale vesti...

 
::Preporučujemo::
- Zajednički projekat Palića i Đule u okviru programa "Evropa za građane i građanke"

- Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavka

- Izradu sajta finansirao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice

- Palićke ulice

- Pošaljite nam vaše mišljenje u KNJIZI GOSTIJU

- Slika Palića gledano iz svemira

- Susret gradana bratskih gradova u Eršekhalmi

::Vreme danas::
::Linkovi::