Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 9. 25., vasárnap van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Palics lakott területén nincs, aki tisztán tartaná a közterületeket

[2012.03.29. 13:09]

A palicsi helyi közösség vezetősége felháborodásának adott hangot, hogy a nagyobb közterületek, mint amilyen a fenyves, vagyis a Zelengora utca, illetve a terek, az állami mezőgazdasági földterületek vagy a Horgosi út karbantartásában nem kapnak támogatást sem a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalattól, sem pedig a Palics-Ludas Közvállalattól.

Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének alelnöke, illetve Vörös Árpád, a helyi közösség környezetvédelmi bizottságának elnöke – mindketten a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati listájának képviselőjelöltjei – rámutattak, hogy a helyi közösség külön költségvetés nélkül igyekszik megoldást találni. Dobó Márta kiemelte, valós megoldást csak akkor tudnának találni, ha Palics végre község lenne.

– A helyi közösség már öt éve szélmalomharcot vív a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalattal, illetve a szabadkai önkormányzattal. Minden évben leadjuk a prioritás listát, ebben többek között feltüntetjük azokat a közterületeket, parkokat, amelyeket a közvállalatnak kellene tisztán tartani. Palicsot legtöbbször a turizmus miatt emlegetjük, illetve, amikor az adók, valamint a különböző illetékek kifizetéséről beszélünk, Palics mindig kiemelt helyen szerepel, ugyanakkor az eszközök visszaforgatása nem úgy történik, ahogy elvárnánk – emelte ki Dobó Márta. Elmondta, hogy a Zelengora utcában, illetve az Orbánfalva utcában vagy a Horgosi úton, ahol szélesebb az utcasáv, amennyiben ültetni szeretnének a polgárok, közterület címén nem tehetik meg, ugyanakkor nincs, aki tisztán tartaná azokat.

– Természetesen vannak lelkiismeretes polgárok, akik tisztán tartják a saját házuk előtt a területet, de azt a nagy mennyiségű avart, amit összegyűjtenek, nem viszi el senki. A Városépítési Igazgatóság szerint ez a köztisztasági vállalat feladata. A közvállalatban pedig azt mondják, hogy csak akkor végzik el, ha azt kifizeti nekik a megrendelő. A Palics-Ludas Közvállalat hatásköre pedig a Palicsi-tó partjának karbantartása. Lenne kapacitásuk arra is, hogy a lakott területen is besegítsenek, hiszen erre már volt példa a korábbi években – mutatott rá a közgyűlés alelnöke.

– Az kétségtelen, hogy a palicsiak is tehetnek arról, hogy szemetelnek az utcán, ám mégsem normális állapot, hogy csak munkaakciók megszervezésével lehet a felmerült problémát megoldani – mondta.

Megtudtuk, voltak már próbálkozások a helyi közösség részéről. Három hónap időtartamra a helyi közösség a közmunkákon keresztül egy személyt alkalmazhatott, akinek a közterületek karbantartása volt a feladata. Az idén már nem pályázhattak ugyanezzel a céllal – mutatott rá Dobó Márta.

– Lassan megkezdődik a parlagfű vegetációja. És vannak állami mezőgazdasági földterületek, ahol a kaszálást meg kellene oldani. Tavaly például az iskola melletti 4 hektáros területet augusztus 30-án kaszálták le, egy évvel korábban pedig szeptember 2-án – mondta Dobó Márta.

Vörös Árpád elmondta, a munkaakciók megszervezése jelen pillanatban az egyedüli megoldás a területek tisztán tartására. Ugyanakkor az összegyűlt hulladék elszállításában már segítségre szorulnak. Általában azt is támogatók segítségével oldják meg, de éppen ezért a munkaakciók ideje függ attól, hogy a támogatók mikor tudják a helyi közösség rendelkezésére bocsátani a gépeket. Kiemelte, ettől az évtől szervezettebben és gyakrabban szeretnék megszervezni a munkaakciókat, hiszen a Palics-Ludas Közvállalat csak Palics központi részét tartja tisztán.

Vörös Árpád, a palicsi helyi közösség környezetvédelmi bizottságának elnöke felhívta a palicsiak figyelmét arra, hogy az idén is kiírták a legszebb kert és a legszebb utca megválasztására a pályázatot. A környezetvédelmi bizottság tagjai az alapján fogják a kertet és az utcát értékelni, hogy azok milyen mértékben őrzik Palics 100 éves kertészeti irányelveit. Orbán napon, május 25-én kerül sor az eredményhirdetésre.

Forrás: Magyar Szó

 

268_1.jpg

Avar a Zelengora utcában - nincs, aki elszállítsa.

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::