Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2024. 5. 21., kedd van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Ünnepség Palics HK napja alkalmából

[2009.05.26. 09:11]

2009. május 25-én, hétfÅ‘n 17 órakor Palics Helyi Közösség napja alkalmából szentmisét mutattak be a palicsi Szent Orbán templomban, amelyet a helyi közösség Közgyűlésének díszülése követett az Öko Központban. Szalai Attila felvételei a díszülésen készültek, amelyen bemutatták Palics HK címerét.
BÅ‘vebben

Palics napja

Képek a misérÅ‘l

Képek az ünnepségrÅ‘l

Május 25. Palics Helyi Közösség napja

A Palics Helyi Közösség Alapszabályának 4. szakaszában eddig a következÅ‘ állt: „A helyi közösségben ünnepélyesen megemlékeznek június 6-ról, mint a helyi közösség napjáról.” Ezt a napot a palicsi polgárok nem tekintették sajátjuknak.
A Palics Helyi Közösség napjának május 25-én történÅ‘ megünneplése I. Szent Orbán pápa, a szÅ‘lÅ‘k és borászok védÅ‘szentjének tiszteletéhez kapcsolódik.
1881-ben keresztet állítottak az Å‘ tiszteletére, hogy óvja a szÅ‘lÅ‘ket. A XX. század közepén az egykori MezÅ‘gazdasági Iskola épületében berendezett imaház is Szent Orbán nevét viselte. KésÅ‘bb alakították ki a Szent Orbán templomot, a legtöbb palicsi hívÅ‘ plébániatemplomát.
Palicson a szÅ‘lészet mellett jelentÅ‘s szerep jut az idegenforgalomnak. Szent Orbán napján, május 25-én évente megünneplik a szÅ‘lÅ‘ és a bor napját.
A szÅ‘lészet, az idegenforgalom, a vallásosság és a május 25-éhez kapcsolódó hagyományok összekapcsolása végett, a polgárok gyűlése keretében lezajlott közvita eredményeként született meg a döntés, hogy Palics Helyi Közösség napját mostantól minden év május 25-én ünnepeljük meg.

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::