Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2024. 4. 25., csütörtök van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Többéves tervek valósultak meg

[2018.02.02. 21:00]

A palicsi helyi közösségben a település egészének jólétét szolgáló projektek készültek el az elmúlt évben

Magyar Szó

2018. február 1., 10:25

Palics turisztikai látványosságként ismert: nyáron és kora Å‘sszel nagyszámú turisztikai programot kínál a turistáknak, a sportrendezvények, Szent István ünnepe, a szüreti napok csak néhány a legjelentÅ‘sebbek közül. Palicsnak, mint településnek a mindennapjai azonban nemcsak turisztikai jelentÅ‘séggel bírnak, hiszen a 7500 lakosú településen is akadnak megoldandó problémák, szükségesek a beruházások a helyiek életkörülményeinek javítása érdekében. A helyi közösség tavalyi beruházásairól Dobó Mártával, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnökével beszélgettünk.

 

A palicsi helyi közösség épülete az új járdaszegéllyel (Fotó: Gergely Árpád)

– A palicsiaknak a látványos beruházások jelentenek igazán értéket, hiszem, hogy sok év után végre sikerült több mindent megvalósítani a helyi közösségben, amit lehet, hogy a lakóövezeti részen még egyelÅ‘re többen nem ismernek fel. Az egyik legjelentÅ‘sebb projekt a KfW bank által támogatott, a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biodiverzitásának megÅ‘rzésére vonatkozó projekt megvalósítása, amelynek elÅ‘feltétele a szennyvízcsatorna kiépítésére vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása volt. A szabadkai Vízművek elkészítette a huszonnyolc kilométer hosszú szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó projektet az egész településre. Jelenleg folyamatban van a konzultáns csoport kiválasztása, és jó esély van rá, hogy az idei év második felében elkezdÅ‘djön a szennyvízhálózat kiépítése – mondta Dobó Márta.

 

A felújított játszótér a KisvendéglÅ‘nél (Fotó: Gergely Árpád)

Akik szívesen sétálnak a Palicsi-tó partján, láthatták, hogy a sétányt is felújították, új térköveket raktak le a Nagyparkban (a víztoronytól a vigadóig, a KisvendéglÅ‘ig, a Nyári színpadig, illetve a Jezero hotelig). Felújították az útburkolatot a Spliti fasor és a Hegedűs József utcákban, a Vikend-telepen (a Fontana étteremtÅ‘l a sétány végéig mintegy 950 méter hosszúságban). BeszélgetÅ‘társunk elmondta, hogy a település egyes utcáiban lenyesték az útpadkákat, ezáltal kiszélesítették az utat, valamint szanálták a nyitott esÅ‘vízcsatornákat. Az említett utak kiépítése mellett a termálmedencénél 950 négyzetméter felületen kiaszfaltozták a földutat a parkolóval, ugyanakkor mintegy tíz utcában a kátyúk javítására is sor került.

A turisták most már könnyebben megtalálják Palicsot, ugyanis a helyi közösségnek pályázati pénzekbÅ‘l sikerült hat darab háromnyelvű, Palics címerével ellátott településjelzÅ‘ táblát elhelyezni Palics bejáratainál és a kijáratoknál.

 

Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

– A településen földalatti optikai kábelek elhelyezésére került sor, amellyel több szolgáltatót bízott meg a szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat. A helyi közösségnek nem volt lehetÅ‘sége kapcsolatba lépni a kivitelezÅ‘kkel, de reméljük, hogy a földmunkák befejeztével visszaállítják a házak elÅ‘tti zöldfelületeket eredeti állapotukba. Ami a világítást illeti, LED világítótesteket helyeztünk el a 39. Új utcában, a Miroslav Antić Általános Iskolánál lévÅ‘ gyalogátkelÅ‘helyeken, a Sutjeska és a Vadász utcák közötti átjáró részen a gyalogjárdán és a kerékpárúton, valamint a Nikola Tesla és a Jasenovac utcák sarkán. A helyi közösség épületén a tetÅ‘n lévÅ‘ fafelületek festésére került sor, valamint járdaszegély került a helyi közösség épülete köré. Emellett a KisvendéglÅ‘nél lévÅ‘ játszóteret is sikerült felújítani – mondta a helyi közösség közgyűlésének elnöke.

 

A sétány új térkövek elhelyezésével szépült (Fotó: Gergely Árpád)

Mivel nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli településekrÅ‘l is a palicsi temetÅ‘ben temetkeznek, néhány évvel ezelÅ‘tt kibÅ‘vítették a temetÅ‘ területét. A temetÅ‘ben lévÅ‘ halottasház azonban már nem felel meg a mai követelményeknek, nem biztosít méltó körülményeket a halottól való elbúcsúzásra. A múlt évben megtörtént a közbeszerzés kiírása egy új korszerű halottasház projektdokumentációjának kidolgozására, a helyi közösségben bizakodóak, hogy az idén elkészülnek a tervek egy új halottasház kiépítésére, majd annak kivitelezésére is sor kerül.

– A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat 2600 szemeteskukát osztott szét ingyenesen a településen, sÅ‘t három alkalommal a Víkend-településen is sor került a szemetesek kiosztására. Nagyon jó viszonyt ápolunk a közvállalatokkal, a köztisztasági vállalattal, valamint a Palics–Ludas Közvállalattal tavaszi és Å‘szi nagytakarításra került sor a településen. Az akcióban fÅ‘ként nyugdíjas polgárok vettek részt, jó lenne, ha a jövÅ‘ben a fiatalabbak is besegítenének az ilyen jellegű akciókba. A helyi közösség részt vett a humanitárius segélycsomagok kiosztásában, munkatársaink terepi felmérést végeztek a szociálisan veszélyeztetett személyekrÅ‘l, ugyanakkor lábbelit és ruházatot is osztottunk a rászorulóknak. A Vöröskereszt napi szinten 75 rászorulónak ingyenes ebédet biztosít a Népkonyha keretében. A palicsi Rotary Club harminc szegény sorsú családnak biztosított segélycsomagot, hatvan gyermeknek pedig újévi ajándékcsomagot – tudtuk meg Dobó Mártától.

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::