Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2024. 5. 21., kedd van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Vállalkozók fóruma

[2009.02.24. 10:06]

A palicsi helyi közösségben az elkövetkezÅ‘kben pályázatokról és hitellehetÅ‘ségekrÅ‘l is tájékoztatnak

Palicson megalakult a vállalkozók fóruma, amely amellett, hogy magába tömöríti a helyi vállalkozókat, tájékoztatja majd Å‘ket az aktuális pályázatokról, hitellehetÅ‘ségekrÅ‘l, illetve gyakorlati segítséget nyújt a felmerülÅ‘ problémákban.


Bajtai Kornéltól, a Városi Tanács gazdasággal megbízott tagjától megtudtuk, már korábban tartott megbeszéléseket a helyi közösség vezetÅ‘ségével gazdasági csoportok, gazdasági irodák helyi közösségi szinten való megalapításáról, amelyek alapfeladata az lett volna, hogy összegyűjtse a kis vállalkozásokat, illetve az éppen alakuló vállalkozásokat, majd közvetítse az önkormányzatnak az Å‘ igényeiket. A megbeszélések során számos probléma merült fel, az egyik az volt, hogy ezek az irodák a helyi közösségen belül önkéntes alapon működtek volna, míg a másik probléma pedig az volt, hogy nem minden helyi közösség működik napra készen, hogy egy ilyen munkát megtudjanak szervezni.

– Az elképzelésünk találkozott azzal a kezdeményezéssel, ami már Palicson folyamatban volt, ez pedig a Palicsi Vállalkozók Fóruma, ami a napokban alakult meg, és amit néhány kezdeményezÅ‘ szellemű fiatal indított be, mint civil szervezetet. A fórumnak a helyi közösség adott helyet a havi összejövetelekre – emelte ki Bajtai Kornél. Megtudtuk, a vállalkozók fóruma feladata lesz az aktuális pályázatokról való tájékoztatás, illetve pályázatíró irodákat is javasolnak a vállalkozóknak. A gazdasági tanácsos rámutatott, mivel szervezetten történik majd a pályázatok megírása, valószínű, hogy egyes irodák kedvezményes feltételek mellett írják majd a pályázatokat az érdeklÅ‘dÅ‘knek. A fórum a hitellehetÅ‘ségekrÅ‘l is tájékoztat majd, valamint a kezdÅ‘ vállalkozások beindítása körüli teendÅ‘kben is nyújtanak segítséget, de ugyanakkor a már működÅ‘ vállalkozásoknál felmerülÅ‘ gyakorlati problémák megoldását is feladatuknak tekintik.

– A munkanélküliség enyhítésére irányuló tevékenység is a tervek között szerepel, mégpedig úgy, hogy a fórum tagjaival közösen a munkát keresÅ‘ személyeket lajstromba veszik és tájékoztatják Å‘ket a munkalehetÅ‘ségekrÅ‘l – mondta Bajtai, majd hozzáfűzte: – Az önkormányzat elsÅ‘sorban gyakorlati kérdésekben tudja támogatni a fórumot. Vagyis az alapelképzelés szerint a helyi vállalkozókat összefogja egy-egy ilyen szervezet, akik megismerkedhetnek a vállalkozókat érintÅ‘ problémákkal. ErrÅ‘l értesít minket, és amennyiben tudunk, segítünk, például, ha elakadt egy engedélyeztetés, vagy a vállalat alapításánál gondok merültek fel, illetve más nehézségek esetén, önkormányzati szinten megpróbálunk odahatni, hogy megoldódjon a probléma, vagy tájékozódunk, hogy mi okozta a folyamat fennakadását – mondta. Megtudtuk, hogy a város hitelalapjából a kisvállalkozásoknak kínált hiteleket 2 százalékos kamat és 4 éves futamidÅ‘ mellett adják. Amellett azonban, hogy folyamatosan hirdetik a médiában sajnos a mai információáradatban elvesznek az információk. A gazdasági tanácsos szerint ezért gyakran házig kell vinni az információt és ebben nagy szerepet tölt majd be a fórum.

– Gond merült fel, hogy fogjunk össze több helyi közösséget. Palics eleve nagyobb helyi közösség és vonzáskörzet is, így a terv az, hogy a Palicsi Vállalkozók Fóruma köré csoportosítjuk azokat a településeket, amelyek Palics vonzáskörzetébe tartoznak. Ilyen Hajdújárás, Királyhalom, Ludas és Nagyradanovác. ElsÅ‘ lépésben komoly eredmény lenne ez, ami a késÅ‘bbiekben példát mutathatna a többi helyi közösség számára is – hallottuk Bajtai Kornéltól.

A koordinációs munkákat Csiszár Molnár Anna végzi, az érdeklÅ‘dÅ‘k a helyi közösségben tÅ‘le kérhetnek bÅ‘vebb információkat.

Forrás: Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::