Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2024. 6. 22., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Nem jár minden diáknak buszjegy?!

[2008.09.10. 10:34]

A város szigorúan csak azoknak a diákoknak az utazási költségeit állja, akik az iskolától 4 kilométernél távolabb laknak

Még a kilencvenes évek elején született meg az a törvény, ami szerint azoknak az általános iskolás diákoknak, akik négy kilométernél távolabb laknak az iskolától, a szabadkai önkormányzat fizeti a buszjegyet. Több, mint tíz éve, hogy ez a határozat érvényben van, ezidáig mégsem vették olyan szigorúan, mint az idei tanévben.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola utazó diákjainak száma, éppen az önkormányzat szigora miatt, szinte a felére csökkent, és ezzel veszélyessé vált a diákok iskolába, illetve haza jutása is. Hogy rámutassanak arra, hogy ezen a döntésen sürgÅ‘sen változtatni kell, a palicsi, a nagyradanováci és a ludasi helyi közösség vezetÅ‘sége, a palicsi általános iskola igazgatónÅ‘jének támogatásával, kérvénnyel fordult a szabadkai önkormányzathoz.

A gondot az is fokozza, hogy amellett, hogy az általános iskolásoknak hosszú utat kell megtenniük az iskoláig, általában ezeken a relációkon, a fÅ‘út mellett nincs kiépítve a gyalogjárda, vagy a kerékpárút, így a közlekedés balesetveszélyes.

A SZÜLŐKNEK NEM SZÓLT SENKI

Korsós Éva, nagyradanováci kétgyermekes anyuka felháborodva mesélte lapunknak, hogy hétfÅ‘n, az elsÅ‘ Å‘szi esÅ‘s napon óriási szervezést igényelt, hogy ötödikes illetve nyolcadikos lányuk eljusson az iskolába, mert ettÅ‘l a naptól kezdve nem jogosultak a diákbuszra. 

– Több éve, hogy megoldották ezt a problémát, a buszállomásokat is kijelölték, minden nap négyszer járt a diákbusz, és tele volt gyerekkel. Az iskolabusz most is ugyanezen az útvonalon közlekedik, csak éppen nem minden gyereket vesz fel. ElérhetÅ‘ távolságban voltak ezek a buszállomások, és nyugodtak lehettünk, hogy a gyerek amint kijön az iskolából, tanítói felügyelet mellett felszáll a buszra és hazaér. Amikor még kerékpárral jártak a gyerekek, a bicikliket tönkretették az idÅ‘sebbek, útjukat állták a gyerekeknek a hazafelé tartó úton. A legnagyobb gond az, hogy minket szülÅ‘ket nem értesített senki, a gyerek egyszer csak hazajött azzal a magyarázattal, hogy Å‘ hétfÅ‘tÅ‘l nem utazhat az ingyenes diákbuszon. A havi jegy teljes árát kell nekik kifizetnem, ami 1600 dinár egy gyermekre, egy hónapra. Ez kivitelezhetetlen – mondta felháborodva Korsós Éva. 

– Ez a probléma nem csak a palicsi iskolásokat érinti, ugyanis minden városperemi helyi közösségben a diákok gyakran több kilométert utaznak az iskoláig. Évekkel ezelÅ‘tt megszületett egy határozat, ami szerint azok a diákok, akik 4 kilométernél közelebb laknak az iskolához, saját maguknak kell az iskolabusz utazási költségeit állniuk. A korábbi években nem tettek különbséget az utazó diákok között. Kérjük a jelenlegi városvezetést, hogy ebben az évben is így járjanak el – emelte ki Puha Gábor, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke, majd hozzátette: – Tudjuk, hogy a szakszervezetek kiharcolták: a munkások, akik már 1,5 kilométerrel távolabb laknak a munkahelyüktÅ‘l, kapjanak útiköltséget, ez jár a gyerekeknek is – emelte ki.

NEM CSAK PALICS PROBLÉMÁJA

– Az iskolának nincs köze az utazási költségek megfizettetéséhez, mi csak összeírjuk az utazó diákok névsorát, amit a Városházán hitelesítenek, illetve hagynak jóvá. A palicsi iskolának sok utazó diákja van – magyarázta Kojić Csákány Erzsébet, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatónÅ‘je, majd hozzátette: – Az idén, augusztus végén megtartott gyűlésünkön a városvezetÅ‘ség azt követelte tÅ‘lünk, hogy szigorúan vegyük figyelembe a már említett határozatot, ellenben levonják az iskola költségeibÅ‘l azoknak a diákoknak az útiköltségét, akik a határozat szerint nem jogosultak a támogatásra. De ez a probléma nem csak minket, vagyis Palicsot, Nagyradanovácot és Ludast érint, hanem ezzel küzdenek Tavankúton, Kelebián, Makkhetesen is – mondta az igazgatónÅ‘.

Kojić Csákány Erzsébet elmondta, hogy a szigorítást azzal magyarázták az önkormányzatban, hogy összehasonlították az 1996-os és a 2008-as évet. Kiemelték, 1996-ban több diákja volt az iskolának és kevesebb utazott, míg tavaly kevesebb diák volt és többen utaztak, megkérdÅ‘jelezve ezzel az utazók számának jogosultságát.

– Ki kell emelnem, hogy '96-ban Nagyradanovácnak nem volt iskolabusza, csupán az elmúlt három évben utazhatnak a diákok busszal errÅ‘l a településrÅ‘l. A tavalyi tanévben csak Nagyaradanovácról 158 diák utazott. Vagyis nem fogadhatjuk el ezt az összehasonlítást – emelte ki az igazgatónÅ‘, majd azzal folytatta, hogy tavaly összesen 324 diákjuk utazott, az idén csupán 129 diák járhat iskolabusszal, ugyanis a határozat szerint csak ennyi nagyradanováci, ludasi és palicsi gyerek teljesíti a határozatba foglalt feltételeket. Megtudtuk, volt olyan esetük, ahol a kilométerek figyelembe vétele után az egyik diák kapott buszjegyet, míg a közvetlen szomszédjában lakó diák már nem jogosult erre.

– A határozatok azért vannak, hogy amennyiben szükség van rá, meg lehessen változtatni. Ezt a 4 kilométeres korlátozást le kell csökkenteni, vagy meghatározni, mekkora távolságot tolerálunk – mondta az igazgatónÅ‘. 

HA KELL, TÜNTETNEK

Kókai Zoltán, a nagyradanováci helyi közösség közgyűlésének elnöke arra mutatott rá, hogy már 15 éve küzdenek azért, hogy megszervezzenek egy iskolabuszt, hiszen ez idÅ‘ alatt két gyermek is életét vesztette közlekedési balesetben.

– Az elmúlt években biztonságosan közlekedhettek gyerekeink az iskoláig. Most pedig a diákok arra kényszerültek, hogy kerékpárral menjenek iskolába, míg a busz szinte üresen közlekedik. Az a veszély is fenn áll, hogy amennyiben nem lesz kifizetÅ‘dÅ‘ iskolabuszt működtetni, megszüntetik a járatot. Amennyiben nem válaszolnak szeptember 25-ig, akkor aláírásgyűjtésbe kezdünk, és amennyiben szükség van rá, gyerekekkel tüntetünk majd a Városháza elÅ‘tt – mondta Kókai Zoltán. Megtudtuk tÅ‘le, hogy bár Nagyradanovácon a hatvanas években működött iskola, most egyelÅ‘re nincs rá esély (annak ellenére, hogy van elég gyerek), hogy létrehozzanak egy iskolát. A minisztérium nem hagyná jóvá, hogy egy új iskolát építsenek ki, egyedül a már meglévÅ‘ óvodát alakíthatnák át erre a célra, ám ez nem biztosítana elég helyet az iskolásoknak.

Aladzsity Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke pedig arra mutatott rá, hogy a kisiskolásaik, akik Ludasra járnak iskolába, az önkormányzati határozatnak köszönhetÅ‘en, sem jogosultak az iskolabuszra. Vagyis a falu egyik szélérÅ‘l a másikra két rendkívül forgalmas úton kell eljutniuk.

A TÖRVÉNY KÖTELEZ

Slobodan ÄŒamprag, Szabadka oktatásügyi tanácsosa, elmondta, ez nem újdonság, hiszen erre az oktatási kerettörvény kötelez bennünket. Eddig sem ellenÅ‘riztük, hogy melyik diák hány kilométerre lakik az iskolától, a szelekciót az iskola végzi el. Eddig 130 kérvény érkezett hozzánk, mi mindegyiket jóváhagytuk. Három helyi közösségbÅ‘l, a palicsiból, a ludasiból és a nagyradanováciból érkezett egy kérvény, amelyben kérik, hogy tegyünk kivételt, de errÅ‘l nem dönthetek egymagam, a városi tanács kell, hogy összeüljön és megvitassa ezt – mondta ÄŒamprag. 
mh, tm

Forrás: Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::