Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2024. 6. 22., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Kisajátított közterületek

[2008.07.31. 11:01]

A vkt elnöke felelÅ‘sségre vonja a Palics-Ludas Közvállalatot, milyen alapon hagytak jóvá építkezést a parton

– Palics-Ludas Közvállalat feladata, hogy ügyeljen a palicsi park tisztaságára, illetve annak gondozottságára. Fényképeket készítettünk a part jelenlegi állapotáról. Ezeknek a fényképeknek a bemutatásával az önkormányzatra is rossz fény vetül, mégis úgy gondolom, hogy nem kell a gondoktól megfutamodni, inkább olyan döntéseket kell hozni, amelyek az idegenforgalom fejlesztését szolgálják – emelte ki Maglai JenÅ‘, a városi képviselÅ‘-testület elnöke a napokban megtartott sajtótájékoztatón. Rámutatott, az épületek jogi helyzetének tisztázása érdekében rendelte el, hogy az építési felügyelÅ‘ség és a kommunális felügyelÅ‘ség vizsgálja felül, mely épületek rendelkeznek urbanisztikai és építési engedéllyel.

– Tudomásunk szerint több épületre nem adtak ki építési engedélyt, ugyanakkor a kisebb montázs épületek felállításával foglalkozó városi bizottság sem hozott döntést azok felállítására. Nem írtak ki versenypályázatot sem. Éppen ezért nem értjük, hogy a Palics-Ludas Közvállalat mire támaszkodott, amikor ezeknek az építményeknek a felépítésére szerzÅ‘dést kötött – tette fel a kérdést Maglai JenÅ‘. Az elmúlt években ugyanis teljesen megváltozott például a szabad strand kinézete. Míg korábban az ott fürdÅ‘zÅ‘ családok élvezhették a homok melegét, ma már egyre kevesebb hely jut a napozásra vagy labdajátékokra. Ugyanis egyesek indokolatlan okokból kisajátítják a strand egy részét, ahol napernyÅ‘ket és napágyakat állítanak fel, mások kávézót alakítanak ki, illetve kicsempézik a vendéglátóipari létesítmény „kerthelyiségét”. Legutóbb pedig egy masszív betonalapot kerülgethettek a strandra látogatók.

– Tudom, hogy nem akadályozhatjuk meg a strandolók igényeit kiszolgáló létesítmények kialakulását, mégis úgy gondolom, hogy ezt sokkal szervezettebben kellene tenni. Amellett, hogy illegálisan épülnek fel különbözÅ‘ épületek, egyes helyeken sok a szemét. Ezt természetesen a köztisztasági vállalattal kell megbeszélni, hogy ne csak a konténereket, hanem a körülötte levÅ‘ hulladékot is összegyűjtsék – emelte ki Maglai, majd hozzátette: – Kérni fogom a Palics-Ludas Közvállalatot, hogy készítsen beszámolót arról, hogy kivel kötött szerzÅ‘dést, mekkora pénzösszeget gyűjtött be a közvállalat a szerzÅ‘déseken keresztül. Az elkészített fotó alapján az is érdekel, hogy mekkora pénzösszeget fordítanak a területek fenntartására. Mennyi emberrel végzik a közterületek gondozását, és mi tartozik a feladatkörükbe – mondta.

Rámutatott arra, is hogy a sportpályákról már évek óta nem visel gondot senki, hiszen a lelátó ülései eltörtek, illetve elkorhadtak, a pályák pedig az elhasználódott betonkockáktól és a közülük kinÅ‘tt fűtÅ‘l használhatatlanok.

Puha Gábor, a helyi közösség elnöke arra mutatott rá, sajnos Palics két részre szakadt, az idegenforgalmi részre és a lakóterületre. Sokszor az esemény megszervezésébe a helyi közösségnek nincs beleszólásuk.

– A Palics-Ludast már 20 éve ugyanaz a vezetÅ‘ség irányítja. Úgy viselkednek, mintha minden az övék lenne. Mégis úgy gondolom, hogy a település idegenforgalmi életében is részt kell vállalni a helyi közösségnek és a lakosságnak is. Sajnos jelen pillanatban nekünk nagyon kevés beleszólásunk van a történésekbe, mégis azon dolgozunk, hogy rendet teremtsünk Palicson – tette hozzá Puha Gábor.

A helyi közösség és a közvállalat együttműködésérÅ‘l, illetve a sajtótájékoztatón elhangzott vádakról meg szerettük volna kérdezni a Palics-Ludas igazgatóját is, ám Å‘ éves szabadságát tölti, így nem tudtuk elérni. mh

Forrás: Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::