Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2021. 10. 28., csütörtök van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Palicson kétszintes művelődési otthont szeretnének építeni

[2008.04.26. 11:07]

A Víztorony után Palics második szimbóluma lenne a a művelődési otthon, legalábbis ezt reméli a palicsi helyi közösség vezetősége. A település ugyanis azok közé a települések közé tartozik - valljuk be nincs belőlük sok -, amelyeknek nincs saját művelődési otthonuk. Az egyesületek vándorolnak, tagjaik ott gyűlnek össze, ahol éppen helyet kapnak. Nem csoda hát, hogy a palicsi vezetőség szeretné ezeket az egyesületeket, civil szervezeteket egy otthonban látni, közös helyet adni nekik.
KultúrotthonA területet kiválasztották, a terveket pedig Pesti Attila műépítész álmodta meg. Elmondta, hogy tervezéskor figyelembe vette a palicsi Víztorony homlokzatának motívumait, és ezeket átültette az új épület terveibe is. A palicsi általános iskola mögött kiszemelt telket a Fenyves sor és Bohinj utca határolja. A részletes fejlesztési terv szerint még egy utcát nyitnak, amely a Bohinj utcával lesz párhuzamos. Pesti Attila a jelenleg kihasználatlanul, parlagon heverő 77 méter hosszú és 29 méter széles telekre olyan épületet tervezett, amelynek három főhomlokzata van. Az épület stílusa teljesen beleillik Palics környezetébe, jelentős mennyiségű faelemet tartalmaz, 45 méter széles és 14 méter hosszú lesz. Mindkét oldalán egy-egy tűzlépcső található. A műépítész hangsúlyozta, hogy szükség van a két tűzlépcsőre, ugyanis az emeletre 250 személyes nézőteret tervezett.
A földszint a korszerű elvárásokhoz és igényekhez alakítható. A bejáratnál levő hall kiállításokra is használható, ugyanakkor művészklubnak is alkalmas. A tervező számos kisebb termet is elképzelt az alsó szintre, amelyeket igényeik szerint használhatnak majd a művelődési egyesületek, a különféle szervezetek, klubok, szakcsoportok. Az emeleti részt a tervező szerint úgy kellene kialakítani, hogy ne csak színházi előadásokra, hanem filmvetítésekre is alkalmas legyen. Kiemelte, ezzel színesebbé és gazdagabbá lehetne tenni a művelődési otthon kínálatát.
A külső téren parkolók kialakítására is jut hely, a műépítész elképzelése alapján mintegy 27-28 személygépkocsi parkolhatna az otthon mellett. Puha Gábor, a palicsi helyi közösség elnöke elmondta, hogy Szabadka község területén Palics az egyetlen település, ahol a lakosság száma évről évre növekszik.
- A község területén Palics az egyetlen település, amelynek nincs színpada, nincs olyan helye, ahol a polgárok összejöhetnek és művelődéssel foglalkozhatnak. Tavaly az Abbázia mozi épületét szerettük volna erre a célra használni, ám kiderült, hogy 10 évre bérbe adták. Egyszer azóta ugyan egy rendezvényre elkaptuk, de tudatták velünk, hogy erre többször nem kerülhet sor. Jelenleg hét-nyolc egyesületünk foglalkozik művelődéssel. Palics mindig gazdag művelődési élettel büszkélkedett. Észak-Vajdaságban Szabadka után a legjobb színészeket adta. Most alakul egy amatőr színjátszó csoport, sajnos nincs hol fellépniük. A helyi közösségben van egy 12 méter hosszú és 6 méter széles termünk, ahol a székeket ki kell pakolni, hogy bármilyen próbát megtarthassunk. Ez késztetett bennünket arra, hogy elgondolkozzunk egy művelődési otthon megépítésén is - hallottuk Puha Gábortól. Elmondta, hogy tartományi pénzekre a Tartományi Nagyberuházási Alapnál szeretnének pályázni, illetve amennyiben szükség lenne rá, külföldi pályázatokon is részt vennének, hogy előteremtsék a szükséges pénzösszeget az épület megépítésére.
- Ez a terv a minimum. Ha figyelembe vesszük, hogy Palicsnak kilencezer lakosa van, akkor persze, hogy kell egy ekkora épület. Mindenképpen maradnánk a szecessziós stílusnál, modern elemekkel, mert az beillik a palicsi környezetbe - tette hozzá a helyi közösség elnöke.
A palicsi helyi közösség mellett a Vajdasági Magyar Szövetség is kezdeményezi a művelődési otthon felépítését.
- A tulajdonviszonyok rendezése még hátra van. Ennek az ingatlannak, tehát ahová a művelődési otthont tervezzük, a helyi közösség tulajdonába kell kerülnie. Jelenleg sincs magántulajdonban a telek, a községé, mégis a palicsiaké kell, hogy legyen. Úgy gondoljuk, a palicsiak összejöveteleire ez a lokáció megfelel, csupán az marad hátra, hogy tartalmakkal töltsük meg, ezt pedig a polgárok igényei szerint kell elvégezni. Természetesen ez az ház nemcsak a magyar kultúra megőrzésének ad otthont, hanem, ha a művelődési otthon a palicsi helyi közösségé lesz, akkor az épületet más nemzetiségek is használhatják. Egyértelműen figyelembe kell venni minden polgár igényét - hallottuk Maglai Jenőtől, a VMSZ szabadkai szervezetének elnökétől. Elmondta, hogy a művelődési otthon fenntartása a helyi közösség feladata lesz. Rámutatott, hogy nagy épületről van szó, lehet, hogy megterheli a helyi közösség költségvetését, de lehetőség mutatkozik községi támogatásokra, illetve tartományi pénzeszközökre is pályázhat a vezetőség.
A terv a következő napokban kerül közvitára, a polgárok véleményezhetik az épületet.

MIKLÓS Hajnalka

Forrás: Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::