Mesna zajednica Palić
srpski | magyar | English Danas je 7. 12. 2021, utorak.
   VESTI MESNA ZAJEDNICA PALIĆKE ULICE DEŠAVANJA GALERIJA SLIKA   

VESTI

Proslava povodom dana MZ Palić

[26.05.2009. 09:11]

U ponedeljak, 25.05.2009. godine u 17,00 časova povodom dana Mesne Zajednice Palić u crkvi Svetog Urbana održana je sveta misa, a nakon toga svečana sednica Skupštine mesne zajednice u Eko Centru. Slike Atile Salai snimljene su na sednici u okviru koje otkrili su novi grb Palića.
Detaljnije

Dan Palića

Slike sa mise

Slike sa proslave

25. maj Dan MZ Palić

U dosadašnjem statutu MZ Palić u čl. 4 stoji: »U mesnoj zajednici svečano se obeležava 06.06. kao dan mesne zajednice.» Ovaj dan građani Palića, u različitim periodima nisu prepoznali.
Razlog za ustanovljavanje dana mesta Palić i to 25. maj, nastaje iz starog običaja štovanja sv. Urbana I, zaštitnika vinograda i vinogradara.
1881. godine podignut je križ u Njegovu čast i štovan je radi zaštite vinograda.
Sredinom XX veka je bila i crkva bogomolja sv. Urbana na Ekonomiji. Kasnije je uređena crkva sv. Urbana koja je i danas glavna crkva najvećeg broja palićkih vernika.
Na Paliću je pored vinogradarstva veoma zastupljen i turizam. Na dan sv. Urbana I, 25. maja, na Paliću se održavaju dani vinogradara i vina.
Pogodnost objedinjavanja i prihvatanja činjenica postojećeg vinogradarstva, turizma, crkvenosti i običaja a sve vezano za 25. maj, dan sv. Urbana I rezultiralo je, da se nakon rasprava i dogovora na zboru građana utvrdi i dokumentarno ustanovi ovaj dan.
Na osnovu odluke 7. sednice Skupštine Mesne zajednice Palić, održane 27. aprila 2009. usvojen je i sada svečano proglašen dan Mesne zajednice Palić 25. maj, dan sv. Urbana zaštitnika vinograda.

Ostale vesti...

 
::Preporučujemo::
- Zajednički projekat Palića i Đule u okviru programa "Evropa za građane i građanke"

- Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavka

- Izradu sajta finansirao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice

- Palićke ulice

- Pošaljite nam vaše mišljenje u KNJIZI GOSTIJU

- Slika Palića gledano iz svemira

- Susret gradana bratskih gradova u Eršekhalmi

::Vreme danas::
::Linkovi::